Ursäkta mig

Nu visar arbetsgivarna sitt fula tryne igen. Handels och Svensk handel har kommit överens om ett avtal som ger ett hyfsat utfall för en stor låglönegrupp. Svenskt näringsliv tillåter inte Svensk handel att skriva på avtalet. Det är nämligen en högre procentsats, 13,02% mot 10,20%, än vad industrin har fått.
Att industrins utgångsläge är avsevärt högre spelar ingen roll. När en reporter på ekot (Sveriges radio) påpekar att det i kronor och ören inte överstiger industrins avtal svarar Svenskt näringsliv att vi räknar i procent. Enligt Svenskt näringsliv är industriavtalet normgivande (och tydligen får inge gå över det, i procentenheter), skulle så ske kommer det att komma krav på kompensation från de grupper som redan tecknat ett avtal. Vad menar de? Ska ingen få större procentuell löneökning än de som har mest?
Ursäkta mig! Hur faan ska vi kunna uppnå utjämning mellan olika grupper i samhället om vi inte tillåter låglönegrupperna att få högre löneökningar än höglönegrupperna?
Nu när det finns en möjlighet att nå ett avtal som åtminstone inte ökar klyftorna protesterar en liten grupp som har enormt mycket högre lön, inte ens något annat fack har klagat (vad jag har hört). Arbetsgivarna som ska betala pengarna klagar inte.
Svenskt näringsliv, frihetens ivriga försvarare, har satt ner klackarna och talat om vem som bestämmer.
Hur många år har vi pratat om läglönesatsningar? Utan att lyckas. Nu när vi äntligen verkar lyckas, nåja det är åtminstone ett steg i rätt riktning om än litet, protesterar de som inte berörs överhuvudtaget. Det är pinsamt!

Se också
DN

Kommentarer
Postat av: Fredrik Andersson

Ja, det verkar onekligen som om Svenskt Näringsliv har snurrat ihop matematiken. Själv är jag av åsikten att löneökningen borde vara ännu större, för kvinnodominerade yrken, än den som faktiskt redan var klar. Oförsvarbart agerande från SN med andra ord.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback