En ursäkt från FK

Idag har jag fått en ursäkt av en tjänsteman på försäkringskassan.
Hon hade missat att godkänna ett läkarintyg vilket lett till att jag inte fått den sjukpenning jag förväntade mig. När jag ringde och undrade konstaterade hon snabbt att intyget kommit in men att hon missat att godkänna därför har utbetalning inte kunnat ske. Hon bad om ursäkt och undrade om jag klarar mig till på torsdag då jag kan få pengarna.
Snygg hantering av ett misstag. Hon är värd en eloge trots hennes miss. Tycker ni inte det?

Är du ett föredömme i trafiken?

DN har just nu en webfråga: Är du ett föredömme i trafiken?

Hittills har 63% svarat att de är ett föredömme.

Finns det ingen självkännedom hos svenskla bilister?
Om jag säger att det är 10% av bilisterna i sverige som kör någorluda efter regelboken. Ytterligarre några vet vad de gör för fel och skulle därmed kunna skärpa till sig så att de klarar en uppkörning men jag tvivlar på att den siffran kommer upp i 20%. Det är alltså en klar majoritet som inte ens vet vilka regler de bryter mot. Skrämmande, nja det kanske inte är så farligt ändå för de flesta bryter mot småsaker som inte spelar så stor roll och är alltså inte farliga.

Men steget från att vara "inte farlig" till att vara ett föredömme tycker jag är långt.

Tilläggas bör att det knappast är 10% som skulle klara ett teoriprov på vägverket.

TVdebatt eller inte, det är frågan

Just nu pågår en het debatt om huruvida man ska debattera med Sverigedemokraterna.

 

Det här är ingen enkel fråga men några frågetecken tycker jag man kan ställa upp.

 

Varför har det plötsligt blivit intressant med partiledardebatter mellan valrörelserna? Jag kan inte minnas att det varit några debatter i media mer än vid speciella tillfällen när något kontroversiellt har varit på tapeten och då har det bara fått en kort stund i något nyhetsprogram. Och då bara om något de stora oppositionsparterna varit i konflikt med regeringen.

 

Sedan när har ett litet parti som inte ens sitter i riksdagen fått så mycket media? Alla småpartier har genom alla tider klagat på att de inte får någon mediauppmärksamhet över huvud taget. Nu får ett litet parti, som visserligen av en del befaras komma in i riksdagen men ännu inte gjort det, massor av media.

 

Varför är SD med i alla debatter? Nu när media fått upp ögonen för politiska debatter så medverkar ett parti i alla debatterna med de andra partierna får vara med i en debatt var.

 

Sällan eller aldrig har vi sett ett så hett drev efter de som inte vill ställa upp i en allmän debatt med ett ?miniparti?. Möjligen har det väckt lite uppmärksamhet om någon vägrat debattera en specifik fråga.

 

Det här som sagt ingen lätt fråga och jag är inte säker på vad jag själv tycker. Jag har inte sett någon av debatterna så jag vet inte hur de har utvecklat sig men det låter som om SD har fått använda dem som megafon utan att debattera i egentlig mening. Det verkar ju minst sagt lite underligt.

Det jag är säker på är att vi alla ska bemöta SD:s argument i diverse sammanhang. Svara på journalisters frågor och skriva debattartiklar. Men att ställa upp i megafondebatter är jag tveksam till.

Jag tror det är nödvändigt att vi inte försöker tiga ihjäl SD för då växer de. Det framgår väl med önskvärd tydlighet av det senaste valresultatet.

När jag läser vad jag just skrivit ser jag vartåt jag lutar :-)

 

Läskigt

Nu blir jag rädd.
DN hade förra veckan en Webb-fråga om huruvida vi trodde att människan skulle klara miljöfrågorna. Det var en solklar majoritet som inte trodde att vi skulle klara av att vända utvecklingen.
Nu har samma tidning en fråga om vi känner dåligt samvete för att vi inte gör tillräckligt för att förbättra miljön. 60% säger att de inte har dåligt samvete.
Det måste alltså finnas ett antal av DNs webbläsare som inte tror att vi kommer att klara av att vända den negativa miljöutvecklingen men ändå inte har dåligt samvete. Betyder det att de tycker att det är helt okej att jorden, vår planet, går under på grund av vårt oförsiktiga leverna?

Chefslöner

Jag ska jobba i USA som VD. Den bäst betalda har en timlön på över en miljon. Merparten av denna lön är bonus. En mer normal ersättning motsvarar en av de anställdas årslön per dag. (uppgifterna är hämtade ur ekot special idag)
Jobbar man en vecka per år så lever man gått. Vi kan åka över 50 stycken och dela på ett jobb. För att öka kontinuiteten kan jag tänka mig att jobba två veckor per år, i värsta fall sammanhängande.
Enligt Marcus Wallenberg, SEB, är chefernas lönebonusar ett incitament.
Ordet incitament känner den som följde med i valrörelsen igen. Då betydde det att den som är arbetslös får mer jobb om han eller hon får lägre a-kassa. Det kunde också betyda att den som är sjuk blir frisk om sjukpenningen sänks. Undrar vad Wallenbergarnas chefer har för brister som ska korrigeras med incitament. Man kan också undra varför Wallenberg anställer så dåliga chefer att det behövs incitament för att de ska göra sitt jobb.
Ännu intressantare är att när Wallenberg använder incitament för att korrigera innebär det högre ersättning inte lägre. Det kanske Reinfeldt och hans kompisar skulle fundera över. "Mer pengar leder till bättre resultat."


Glad påsk

Med några påskbilder önskar jag glad påsk.


Foto ©Jörgen

Regel är regel

Var på en pub i stan igår. De har stora TV-skärmar som visar sport. En måndag är det få som går på krogen. Jag konstaterade omeddelbart att det inte var någon som tittade på TV. Det var fotboll. Jag som är intresserad av curling frågar om de inte kan byta kanal. Jag vet att det är en liten sport men ingen var ju intresserad av fotbollen. När jag frågade andra gången, den jag tror bestämmer, får jag svaret att de visar fotboll.Curling är en för liten sport. Det finns de som vill se ishockey men de får de inte. Att ingen tittade påfotbollen hade ingen som hellst betydelse.
Strax efteråt började en ishockeymatch. Fortfarande var den lilla skaran gäster ointresserad. Konstigt nog bytte de inte kanal, till en med fotboll utan ishockeyn fick fortgå resten av kvällen, åtminnstone så länge jag var kvar. Vart tog regeln om att bara visa fotboll vägen? och varför kunde man inte visa curling som det åtminnstone fanns någon gäst som ville se. Regler är regler, det viktigaste måste ju vara att hindra en intresserad publik från att titta på en liten obetydlig sport. Det kallar jag service. Synd att det är en av de mest välsorterade pubarna i stan.
Peja och hans gäng vann. Trots att jag inte fick titta.