FK's personal latar sig?

Har du inte fått den nförväntade ersättningen från försäkringskassan? Det är lugnt. Den kommer i tid. Det säger både FK's ledning och ansvarig minister till DN. Att handläggarna som faktiskt gör arbetet som utgör grund för utbetalningarna klagar över att de inte hinner saknar tydligen betydelse för höga vederbörande. Handläggarna förväntas hinna med samma mängd ärenden trots att upp emot hälften har fått sluta.
Jag tycker inte det är konstigt att de inte hinner med. Att hälften så många personer ska hinna "vända" samma mängd papper på samma tid låter ju löjligt. De som vände för långsamt har ju redan sorterats bort. Nedskärningarna var ju så stora att man var tvungen att nyanställa för att man skulle lyckas göra sitt jobb. Så att de nu inte hinner när man åter minskar personalstyrkan är väl inte konstigt.

Skrivbordsrationaliseringar blir sällan bra.

Städning i tid och otid

Det är tur att man har vänner. Idag hade jag förmånen att bli bjuden på middag. Men det jag egentligen skulle berätta var vad som hände sedan jag mottagit inbjudan.

Lagom när jag hade tänkt gå drabbades jag av ett helt oemotståndligt behov av att städa köket. Ja, jag hade hoppat över disken och lite annat i flera dagar så ett visst behov förelåg. Ibland är det lite svårt att komma till skott :-) Men när jag ska få besök brukar jag röja lite. Nu skulle jag inte få besök men greps alltså ändå, mycket olägligt, av en obändig drift att diska.

Nåja, jag blev bara en knapp timme senare än beräknat och middagen var det god marginal till. Men visst är det konstigt vad man drabbas av för lustar ibland. Jag tror det hänger ihop med att jag ska träffa folk. Så jag är tacksam att det ibland kommer någon på besök eller att jag blir bortbjuden. Det är ju trots allt så att det är mycket trevligare att komma hem till ett rent kök. Och värre än så vissa dagar går jag knappt utanför dörren, på hela dagen, och då är det lättare att leva om det är någorlunda städat hemma.

Före eller efter... bedöm själv

Foto ©Jörgen


 


Tack för inbjudan Rikard och maten Hanna ;-)


Skolidrott eller inte

Visst är det intressant att forskarna anser (med stöd i undersökningar, hävdar de i alla fall) att skolidrotten inte påverkar hur mycket barn rör på sig.
Elitidrottarna, proffesorer och pedagoger (
DN debatt) förslag på minst en timme om dagen låter jättebra tycker jag.
Docent Michael Sjöström säger emot (DN) och menar bland annat att barnen bara rör sig i åtta minuter på en lektion.
För mig är det skillnad på en timme och en lektion. En timme är 60 minuter, en lektion är bara 40 minuter. Det borde bli 28 minuter över till rörelse om teorin inte ökar. På min tid, dvs stenåldern, var teorin minimal om den ens fanns alls. Så vi hann röra oss mycket på 40 minuter. Ja, det blev faktiskt nästan 40 minuter, för var det någon lektion man var förberedd för så var det gymnastiken. Vi bytte om på rasten före, för att vara klara när lektionen började, alla andra lärare hade varit glada om vi kom i tid. Och på rasten efter duschade och bytte vi om, för att kunna hålla på så länge som möjligt. Lärarna som hade lektionen efter gymnastiken klagade alltid över att vi kom försent. Det sket vi i, vi gick trots det exakt när det ringde ut.
Gymnastik var genom alla mina skolår det ämne som var svårast att vara frånvarande från. Så nog påverkade de futtiga tre lektioner i veckan i hur hög grad vi rörde oss. (Inte alla men de flesta)

Mer idrott! till barnen.

Teorin kan läggas utöver den timma som de ska röra sig varje dag. Det är dessutom ingen hemlighet att det är lättare att sitta still och lära sig saker om det funnits utrymme för fysisk aktivitet.

Vädrets makter

Så här såg turistvägen strax norr om Gränna ut efter regnandet. Bilderna togs i söndags.

Foto  ©Jörgen

Viktoria och Daniel

Läser DN på nätet. Där finns idag en fråga om huruvida Daniel duger åt Viktoria. Hur ska jag kunna veta det? Det måste väl vara hon som avgör det. Märkligt nog anser 4583 av läsarna att de har med saken att göra. Och märkligast av allt tycker 39% av dessa att Daniel inte duger.

Vad har vi med det att göra?

Jag för min del tycker att hon ska bestämma själv vem hon vill ha.

Men jag tycker också att det är märkligt att man kan bli rikets högsta höns bara genom att födas i en viss familj.

Vad skulle vi göra utan våra invandrare?

Jag har gjort några intressanta iaktagelser på senare tid. Egentligen inget nytt men likväl intressant.
Senast idag har jag stött på två serviceinrättningar, förutom matställen, som drivs av invandrare. Det är påfallande ofta att just service sköts av invandrare. Vad beror det på?
Tycker de att det är roligt? Eller är de särskilt lämpade för service, med sin ibland mindre fulländade svenska. Eller har de särskilt bra utbildningar för serviceyrken i andra länder? Det är i alla fall påfallande ofta som de håller en högre servicenivå än oss "blåögda blonda" svenskar.
Jag tror att de flesta har bra utbildning men i andra yrken.
Det kanske är så att vi andra anser oss för bra för att behöva ta dessa lågavlönade jobb, då är vi hellre arbetssökande till något "finare" jobb. Reinfeldt har kanske rätt vi behöver en spark i baken för att komma ut på arbetsmarknaden. Eller så måste vi lära oss att saker och ting inte är gratis och om vi vill ha drägliga löner måste vi betala därefter.

Oj vad jag håller på att trassla in mig i många trådar. Men det kanske får någon annan att börja tänka...