SJs vinst i skattekistan

Av SJs vinst på 600 miljoner år 2006 går 150 miljoner ner i statens kassa kista. 150 miljoner som antagligen går till att finansiera borttagandet av någon skatt som förmögna människor som Carl Bildt tex inte gillar. Själv får jag 150 kronor mer på mitt lönebesked. Det var ju i det här lönebeskedet vi skulle se resultatet av skattesänkningarna och bli nöjda, enligt Littorin.
Jag saknar alltså 1240 kronor av De Nya Moderaternas utlovade tusenlapp. Ni minns kanske min uträkning av vad fack och a-kasse avgifterna innebär för min plånbok, ett minus på 390 kronor. Av tusenlappen saknas 850. Jag har hittills förlorat 240 kronor i stället för att tjäna 1000 kronor. Vi ska ju betala mer i trafikförsäkring också. Hé blir dyrt de hänne.

SJs vinst

 Förra året gjorde SJ, hela folkets järnväg, en vinst på 600 miljoner, enligt Metro. Allt gått och väl. Det måste ju synas på biljettpriserna framöver. Och tro det eller ej den här konstiga reklamen som bara bestått av "95",  är reklam för SJs nya lågprisbiljetter som de som är först till kvarn kan köpa. Det är ett bra initiativ, synd bara att priset bara gäller i två och en halv månad, 1 april till 16 juni. Allt framgår av den reklam som påtvingas mig i mitt senaste inlägg, bara för att jag inte har råd att betala för nöjet att få blogga.
Undrar vad biljetterna hade kostat om inte statens kassa kista fått 150 av miljonerna. Jag har inget emot att det kommer in pengar till statens kassa men frågan är vad de används till där istället för att stanna hos SJ och komma resenärerna till del. Och miljön!
Det är ju sedan länge kännt att det är miljön och enbart miljön som tjänar på att vi tar tåget. Själv ska jag åka till Stockholm innom kort. Vi är två stycken. Bilen är billigare! Det är skrämmande. Snacka om dåliga incitament för miljövänligt resande. Men vi i Sverige är ju så duktiga på att vårda miljön så ska ju rimligen få släppa ut mer växthusgaser medan de som är dåliga måste spara ännu mer. Jag tycker visst att de som är dåliga måste gå fortare fram men varför ska vi som är duktiga tillåta oss att bli sämre?

Vinterbadare

Jag mötte en fattig student i slutet på januari. Han hade inte råd att duscha hemma så under sin motionstur på Östra stranden passade han på att tvätta sig. I havet.
Fyrklövern har ju inte delat med sig av de ökade intäckterna till studenterna. Men ett sunt leverne med motion och bad kan ju inte vara skadligt. Eller...

  Ut i vattnet. Det är trots allt varmare där än i luften.

  Så en snabbtvätt. Skönt efter en löprunda. Synd att det är en kilometer hem...

  Här ligger kläderna. Notera avsaknaden av handduk. Antagligen tycker han det är för kallt att stå still och torka sig.

  Även om vattnet är mindre kallt än luften är det för kallt för några längre simturer.


Foto ©Jörgen

Julklappar

Så har jag gjort det. Årets första julklappar är inköpta. Jag hittade några saker som var till ett rimligt pris som garanterat kommer att kosta mer när julen närmar sig om de över huvudtaget går att få tag i.

Förtroendet för regeringen

Här kommer en länk till DN. Med intressanta siffror, särskilt sista stycket.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=608746

Nu anser jag att man ska ta alla dylika siffror med en nypa salt men dessa var så anmärkningsvärda att jag måste nämna dem.

Reinfeldt definierar ordet alla

I gårkväll gav Reinfeldt oss en ny version av vad en person är. Ni vet "alla ska få en tusenlapp mer i plånboken". I Agenda, SVT, förklarade han att en familj, med en undersköterska och en industriarbetare, kommer i januaris lönekuvert notera att de fått tusen kronor mer i familjens plånbok.Intressant, "alla" är numera definierat till par med någorlunda dräglig gemensam inkomst. De par som består av två vårdbiträden, vad får de? Hur är det med ensamhushåll de får tusen kronor mer i plånboken, eller. I så fall får de ju dubbelt så mycket som sammanboende. Hur fungerar det här?


Jag förstår fortfarande ingenting...    Är det jag som är dum eller?

Nya kategorier

Tusenlappen har blivit ett så pass återkommande ämne så det får en egen kategori.

Likaså får vädret. Personligt kommer inte att innehålla mycket men det hade jag inte planerat å andra sidan är alla inläggen på den här sidan personliga :-)


Stormen! Per

Jag tror jag har missat att visa er stormen för en vecka sen.

Foton © Jörgen

  Rykande hav

  Hav i uppror

  Till o med livbojen ska bort

Detta är vid Tylösand i "lä" bakom Tylön. Och kom ihåg att Gudrun var värre.


Snön är borta


Redan när jag var ute och fotade i går syntes det att det var kört med den här vintern :-(

  Tö


I förmiddags när jag klev upp var det helt slut snö kvar.

  Gungorna


Foton ©Jörgen

Kommunal vs kommunförbundet

Det  här är inte helt pinfärskt men det känns ändå aktuellt.

Fantastiskt! Häromkvällen såg jag en företrädarre för komunförbundet säga i TV, att nu när kommuner och landsting har att överskott ska vi passa på att höja lönerna, inte minst för de att minska skillnaderna mellan män och kvinnor.

Redan dagen efter när kommunal hade presenterat sina krav inför lönerförhandlingarna  sa samme man att påtok för höga och fullständigt orimliga.

Kraven var i mina öron inte alls orimliga. Lägstalön på 16.200 (jag tror inte att Reinfeldt & co känner till att det finns folk som har så låg lön). Om jag förstod rätt var förslaget att lönepåslaget ska ske i kronor inte procent, vilket gynnar de med lägst lön. Så ville man ha ett extra påslag för de kvinnodominerade låglönegrupperna.

Summan av det generella påslaget och låglönetillägget var inte ens tusen kronor i månaden. Hur kan någon tycka att det är mycket? Sex sju hundralappar mer i plånboken minus sänkt bostadsbidrag mm.


SNÖ!!!!!!

Det snöar! Bildbevis kan komma att dyka upp. Jag antar att det behövs ;-)
Det har kommit så mycket tung blötsnö (en dm, o det snöar fortfarande) att det var jobbigt att gå hit till biblioteket idag. Särskilt som jag inte kan välja att gå annat än där snön är orörd. Det gäller ju att passa på.
Tänk vad bra det kan bli med snö. Framför allt lyser det upp i västkustens eviga höstmörker. Snacka om ljusterapi. (Se Elisabets inlägg
http://elisabetohrnell.blogspot.com/2007/01/vinter-r-bttre.html )

Det regnade på vägen hem men snön låg kvar några timmar.


  Min cykel

  Min bil, förlåt volvo

  Gungorna på gården


Foton ©Jörgen


Raketer

Vem är det som har kommit på att det är OK att skjuta raketer varje dag året runt? Jag trodde raketer var något man använde vid högtidliga tillfällen, när man vill fira något. Här i stan spelas en fyrverkerikonsert en gång om året. Häftigt.

Men numera när nyår, påsk, valborg eller tom midsommar, närmar sig skjuts det fyrverkeripjäser flera veckor i förväg. Och efteråt. I går var det dax för en omgång igen. Det är tom så att man skickar upp sina raketer i dagsljus. Jag förstår ingenting, då syns de ju inte ens. Nyårsafton kl 18.00 såg ett mycket påkostat fyrverkeri, vältimat var det också. Men varför sex timmar före midnatt?

Alla dessa nymodigheter (ja, jag erkänner, jag är en gammal gubbe) förstör ju de häftiga med själva helgen, den dag vi anser att det är läge och fira. Jag erkänner gärna andra religioners och kulturers rätt att fira sina helger och högtider. Men jag tror inte att det blir högtid varje dag i månader i streck ens om vi tar med minsta lilla minoritetsgrupp.

Vad har vi kvar? Vi festar var och varannan dag året runt, vi har spritt ut de stora högtiderna så de varar i flera månader. Det ända som tycks vara kvar är de stackare som sitter ensamma, utan att vilja det, under de stora helgerna.


Grinig gammal gubbe


Jag borde inte bo i lägenhet (har inte råd med något annat). Särskilt inte i ett hus fullt med ungdomar. De har liksom en annan syn på vilka tider på dygnet man bör sova. De har en musiksmak som inte alls stämmer överens med min. Trots att vi inte gillar samma musik spelar de musik för mig. Det är inte ovanligt att musiken i mitt vardagsrum har en högre volym än vad jag skulle välja om jag spelade musiken på min egen anläggning. Men de tror väl att en stofil som jag inte äger någon stereo.

I helgen var det fest hos två grannar. Tack och lov "bara" förfest. Det konstiga är att dessa förfester pågår till efter midnatt. Jag kan inte förstå annat än att detta är myndigheternas fel. De har ju gett tillstånd för krogarna att ha öppet till 3, 4 och tom 5 på morgonen. När krogarna stände ett var man tvungen att vara där vid 22 för att hinna ha lite roligt också, inte bara hämta nån att ta med hem.

Det jag inte förstår är varför krogarna vill ha dessa öppettider. Det måste bli dyrt. De första timmarna, före midnatt, måste de ju ha personal då också trots att antalet gäster är lätt räknade. Sen är det fullt ett par timmar, efter midnatt. Varför kan inte dessa timmar få inträffa tidigare, bara det är fullt. De sista två, tre timmarna före stängning tycks dra fulla hus oavsett om de infaller före eller efter midnatt.

Nu kommer det: de va bättre förr.


Är jag gammal?


Bildt o opptionerna

Jag förstår att man inte vill avstå från en massa miljoner, inte ens om man redan har en massa. Särskilt om de kommer från ett occrande storföretag. (Det sista är säkert inte Bildts bevekelsegrund.) Jag är mycket tveksam till att detta är grund för att avgå. Han kan väl iaf få chansen att visa att haninte låter sig påverkas.
Det som är anmärkningsvärt i den här historien, och de flesta andra i den politiska världen, är att politiker tycker att affärer har så olika dignitet beroende på vem som genomfört dem. Moderaterna tycker detta är en bagatell medan de tyckte att en betald Toblerone var allvarligt. Naturligtvis är alla andra partier lika goda kålsupare. Men att andra gör dumma saker betyder inte att jag får göra det. Och media gör allt för att blåsa under dylika historier

För övrigt anser jag att hela regeringen bör avgå för att de har lurat så många väljare. Tydligast är , den av mig många gånger nämnda, tusenlappen. Alla ska få en tusen lapper mer i plånboken, hette det i valrörelsen. Det är ingen som fått det, av oss vanliga arbetare.


A-kassan

Nu har jag fått veta vad A-kassan kommer att kosta. 288 kronor mer per månad. Plus att jag inte kommer att få göra skatteavdrag, varken på a-kasse- eller fack-avgift.


Den där tusenlappen, som bara blev ungefär 400 kronor om jag hade jobbat, jag är sjukskriven så jag får inte ens de få hundralapparna! Men höjningarna av "avgifterna" får jag. Avgifter som finansierar skattesänkningarna, dvs skatter.

Bara A-kassa o fackavgift ger en nettoökning på 390 kronor.


Klok pojk

Kolla in Nisses blogg! Han vågar vägra 1800-talspolitik. Klok pojk.
Det är inte konstigt att jag har svårt att få det att gå ihop.

Nisse

Fritidshemens kvalitet

7 jan

Tänk att det ska vara nödvändigt att en professor, eller doktorand eller vad hon är, ska uttala sig för att media ska kunna konstatera att detta har varit ett problem i många år. Det har jag och många med mig vetat i ungefär 20 år. Owaow, det är tjugo, 20, år sedan jag lämnade barnomsorgen. Idag har media tagit upp problemet med de stora grupperna på fritids och personalens möjligheter att bedriva en verksamhet som är mer än barnpassning. (Jo, jag vet att det har varit uppe förut. Det har tom blivit lite bättre igen, på dagis, efter många års försämringar.)

Jag tyckte inte jag behövde vara kvar i barnomsorgen, då för 20 år sedan, för det var bara barnpassning och det behöver man ingen pedagogisk utbildning för.

Nu var det någon smart politiker som tyckte att man satsat rätt eftersom man lagt krutet på skolan. Synd bara att skolpersonalen och eleverna inte märker av "resursförstärkningarna".

När jag slutade hade vi, på dagis, ungeför en och en halv timmes planeringstid för 37 timmar i barngrupp. Lärarnas planeringstid kontra "undervisningsskylldighet" var som sämst 50/50. Vilket medförde att mina kollegor planerade och förberedde på sin fritid. Vad jag förstår har ingen grupp fått det bättre sen dess. Men vi förväntar oss att de ska göra mer arbete, mer planering och mer uppföljning. Plus att de ska laga mat och städa, vilket vi hade särskild personal till på min tid.

Visst vi har inte råd med hur mycket personal som helst men då får vi vad vi har råd med. Utbränd personal som inte orkar bedriva någon pedagogisk verksamhet, om de över huvud taget orkar jobba. Orka jobba ska vi ju få insitament för nu, så det ordnar sig nog, men hur går det med kvaliteten när vi ökar sjuknärvaron?

 

Behövs det en utredning för att konstatera att det inte går ihop?


Finansierade reformer

Nu undrar vän av ordning vart ska vi ta pengarna till allt det jag vill.

Tja egentligen tycker jag ju att det ska vara dyrt att köra bil. Men om nu järnvägen måste bära sina egna kostnade varför slipper lastbilar och bussar (och för den delen personbilar) undan? Här har vi en slant att ta in eller ska vi öka kostnaderna genom att subventionera järnvägen också? Kanske kan vi gå en bit år vardera hållet. Så det blir billigare med tåg och dyrare med vägtrafik.

 

Vi skulle väl kunna ha en riktig Robin Hoodskatt. Medelinkomsten i det här landet är nånstans mellan 22 o 24 tusen. Kan vi då inte lägga en brytpunkt vid låt oss säga 25 tusen där förändringen av skatten är 0 kronor. Ovanför det får man en skattehöjning som är högre ju mer man tjänar och över 50 tusen ökar skatten ännu snabbare (vem faan gör rätt för så hög lön?) De som tjänar mindre än 25 tusen får en skatte sänkning som är högre ju lägre lön man har. På detta vis borde även denna reform kunna självfinansieras.

 

Reseavdragen för resor till jobbet borde vara 0 där det finns dräglig kollektivtrafik. Som det är nu är summan reseavdrag som görs högre i storstäderna än i glesbyggd. Märkligt!?!

Vi skulle kunna skippa den omvända Robin Hoodskatten. De med högre inkomster får mer över när vi ska få "tusenlappen". De med höga tomtskatter får den begränsad till 5000 kronor. Vilka har råd med sådana tomter, inte jag iaf som tjänar under 20000 (när jag är frisk och kan jobba).

 

Det går ju bra det här :-) De två sista förslagen är ju ren vinst för skattekistan. Jag är ju ett geni!


A-kassan

3:e jan

Om vi nu ska ändra A-kassorna och dessutom inför tvångsanslutning (Det är moderater som vill det!?!) Då blir ju A-kassan en skatt, precis som det är idag.?
Då måste vi enligt min mening göra allt till en statlig A-kassa och avskaffa alla andra så vi kan ha ett enhetligt och rättvist avgiftssystem. Åtminstone upp till taket bör det vara procentuellt. (Jag ser hellst att det är det i oändlighet men jag förstår att det inte blir lätt att få stöd för det. Så jag backar lite försiktigt... Man får inte förvänta sig att få allt man vill. Inte på en gång i alla fall.)

Helt enligt principen att var och en ska bära sina egna kostnader. Det är väl det de vill, den nya regeringen?

 

Som det nuvarande förslaget ser ut kommer det att vara som med det mesta annat fyrklövern har föreslagit, dyrare ju mindre pengar man har. Det är visserligen vad jag väntade mig, men inte vad de sa, "det nya arbetarpartiet". Littorin brukar ju försvara sina förslag med att "det var det vi sa i valrörelsen så det är det vi ska genomföra".

 

Gissa vad jag inte röstade på ;-)


Min dator är sjuk!

Min dator är sjuk. Så jag är beroende av att komma till någon annans dator för att komma ut på nätet :-(

Nu har jag några grejer som jag samlat på mig under de dagar som gått sen jag kom åt nätet senast