SD

Vad skönt. Det verkar som att SDs möte i Karlskrona har förflutit utan störningar. Det har varit demonstrationen mot deras politik men inget bråk. Precis som det ska vara. Vi ska visa att vi inte håller med dem och argumentera och bryta sönder deras argument. Men vi ska inte ställa till bråk. Bråken är jag nämligen övertygad om att de är kontraproduktiva.
Vi kan se det efter den här helgen. SD har haft ett riksmöte men det har inte uppmärksammats i särskilt stor omfattning i våra media. Lysande! De har fått reda på att vi inte håller med dem och det har också stått i en del tidningar men det är inte "synd" om dem.

Se mer om demonstrationerna i
BLT eller Sydöstran

Anmärkningsvärt är att jag sett mer om det lilla partiet som "bara" sitter i några komunfullmäktige än jag har sett och hört om riksdagspartiet miljöpartiet som också haft årsmöte i helgen som gått.

Nyval?

Opinionen har svängt. Enligt DN har Sverige blivit rött. Igen.
Ska vi kräva nyval och låta sossarna bekänna färg och rasera välfärdssystemet. Eller ska vi låta borgarna hållas, och rasera välfärdsystemet. Det senare ger uppenbart sossarna en klar fördel då de kan protestera mot förändringarna (som de själva skulle ha gjort?).
För att lyckas få igenom ett krav om nyval krävs väl ett enormt arbete på gator och torg av oppossitionen. Vi måste synas och höras på ett sätt som inte skett i mannaminne. Jag tror inte vi timida svenskar är kapabla till det. Under tiden kan Fredrik och hans anhang fortsätta säga vi gör bara det vi lovade i valrörelsen, det ni valde oss för att göra. Trots att även de måste inse att de gått mycket längre än vad väljarna förstod att de skulle göra.
Nä, vi får nog finna oss i att vi valt "fel" regering och svälja skiten. Vi kan ju alltid hoppas på att vi röstar "klokare" nästa gång och att de vi då röstar fram kan återställa så pass mycket av välfärden att vi slipper en massinvation av tiggare på våra gator.
Vi har den regering vi har valt :-(

Sjuka är sjuka

Vi som är sjuka är sjukare än vad regeringen och försäkringskassan tror.
Efter att ha undersökt 25 tusen långtidssjukskrivna har försäkringskassan kommit fram till att var åttonde, inte som väntat var tredje, sjukskrivning bör utredas närmare. Det kan nämligen vara så att några av dessa personer kan jobba lite grann.
Jo, jag tycker det är jättebra om några sjuka människor visar sig vara en aning mindre sjuka än vad man hittills trott men det känns ännu bättre att det visade sig att det är betydligt mindre "fusk" än vad till och med försäkringskassan trodde. Det är ju inte ens säkerställt att den åttondel som ska utredas fuskat. Det ska utredas huruvida de kan jobba åtminstone lite grann, vilket inte är det samma som att de är friska, tyvärr.
Vi ska i sammanhanget komma ihåg att det idag bara finns fyra sjukskrivningsnivåer, 25, 50, 75 eller 100%. Om jag har en arbetsförmåga på 10% blir jag följdaktligen sjukskriven på 100% inte 90%. Detta är något som länge diskuterats men fortfarande inte är ändrat.

Kaliber, Sveriges Radio

Taxiförare kan inte köra bil

Oj, oj. Nu har samhället eller åtminstone media, jag tror även myndigheterna, överraskats av verkligheten. Den här gången är det kunskaperna i trafik och fordonskunskap mm hos taxiförare.
I mitten på nittiotalet tog man bort körprovet till förmån för ett utökat teoretiskt prov som bland annat handlade om att kunna läsa kartan på tid. Inte den lokala stadskartan utan rikskartan, till exempel avståndet mellan Avesta och Åmål. Jag undrade redan då vilken taxikund som var mer beroende av att chauffören kunde läsa kartan fort i stället för rätt. Det var ju dessutom redan då så dyrt att åka taxi, att de resor som gick utan för närområdet gick att räkna på ena handens fingrar. Köra ansågs däremot förarna kunna i tillräckligt hög grad eftersom de klarat körkortet en gång i tiden. Medan körprovet fanns ställdes högre krav på trafikbeteendet för att man skulle få bli yrkesförare. Åtminstone när jag, på "stenåldern", körde upp till taxichaufför.
Nu när körprovet, inklusive praktisk fordonskunskap, återinförts och vägverkets förarprövare rapporterar att det är skrämmande många taxiförare som kör så dåligt att de inte klarar provet, kommer det larmrappoerter.
Är vi förvånade? När vi vet att den mest olycksdrabbade föraren har haft sitt körkort i så där två, tre, fyra, fem år. Det är då man ansågs ha haft körkortet tillräckligt länge för att kunna tillräckligt mycket för att få göra de teoretiska taxiprovet. Vi vet ju att även äldre yrkesförare lägger sig till med diverse olater som avviker från lagstiftningen. (Jag också) Om då utgångsläget är det statistiskt sämsta, är det då förvånande att det blir galet?

1:a maj i Halmstad

Så har jag varit och tagit del av vad Halmstad bjuder på första maj. RKU, Vänsterpartiet och SAP.



RKU stod för de skarpaste formuleringarna. Alla högg på den ?stackars? fyrklövern. Alla påstod att: Solidariteten är bristfällig och det är synd om de som inte har jobb eller är sjuka. Hade någon väntat annat? Enigheten var otrolig.

Visst är det trist att det behövs en borglig regering för att sossarna ska tala om solidaritet. Tyvärr visade de, precis som förra året, att de är sig själva nock. När deras tåg passerade Vänsterpartiets möte kunde inte hålla upp med varken musik eller slagord. Pinsamt! De har inte svenska folkets stöd för en majoritetsregering ändå försöker de förtrycka de partier som de måste samarbeta med för att kunna bilda regering.

Bosse Ringholm var den ända talare vars namn jag kände igen. Även han sa en massa bra saker, synd att han inte genomförde dem när han hade makten att göra det. Och som sagt synd att han inte kan respektera de som står på samma sida som han. Eller står han egentligen till höger om mitten och i opposition till både fyrklövern och vänsterpartiet?



 

Jag måste erkänna att efter några öl på en uteservering i goda vänners lag, bjöds vi på det häftigaste inslaget för dagen, de gamla fina bilarna med riktiga motorer.



Foto ©Jörgen