Kommunister, kristna och moderater har olika ansvar för historian

Varför måste just kommunister göra avbön och ta avstånd från ordet kommunism?

Hur kommer det sig att kristna inte behöver ta avstånd från ordet kristendom? Det har ju begåtts ohyggliga brott mot mänskligheten i religionens namn. Här i Sverige har vi t.ex. häxprocesserna. Vi kan gå tillbaka till korstågen när man åkte ut i världen och hotade och slog ihjäl folk för att få dem att tro på rätt gud. Det finns till och med de som hävdar att betydligt modernare missionärer i Afrika och Asien har använt sig av vad vi idag skulle kalla oetiska metoder, eller tom övergrepp, för att övertyga invånarna om det för träffliga i att tro på Kristus.

Det finns mer aktuella konflikthärdar. Vad är det som skiljer parterna åt i Jerusalem, jo religionen. Hade de inte haft olika syn på vilken gud som ska tillbes så skulle de säkert kunna bo på samma plats.


Varför ska kommunister behöva stå till svars för vad Stalin gjorde? När, för att ta ett grovt exempel, drottning Silvia inte behöver stå till svars för vad hennes far gjorde och tyckte? Jag tycker inte att hon ska svara för vad hennes far gjorde eller inte gjorde, det är hans problem. Jag vet inte om hon kunde påverka hans tyckande och handlande. Men det är många som anser att jag ska svara för vad Stalin gjorde bara för att jag kallar mig kommunist. Jag levde ju inte ens när han s handlande skedde. Stalin var diktator för en totalitär tyranni. Jag förväntas ändå svara för deras handlande och till och med tycka som de. Har ni någonsin hört någon kräva att moderater ska ta ansvar för vad Papa Doc gjorde, eller Pinochet? Nä, konstigt nog inte. Det är säkert så att moderater i gemen inte tycker att varken Papa Doc eller Pinochet gjort något bra men varför ställs de inte till svars för deras handlingar?

Nu undrar du varför jag tycker detta är så viktigt. Jo, jag som gärna kallar mig syndikalist får ofta frågan hur jag kan vara kommunist. "Kommunisterna har väl inte gjort något gott. Se bara på Sovjet där rensade de ut alla oliktänkande. Stalin hade ihjäl lika många som Hitler."

För det första är syndikalism och kommunism inte samma sak. Jag kan mycket väl kalla mig kommunist också, så låt gå. Men blanda inte in mig i den diktatoriska, statskapitalistiska staten Sovjetunionen eller för den delen Kuba eller Kina eller Nord Korea eller någon av dess ledare!


Kommentarer
Postat av: Tove

Jaadu. Varför då? Det var väl inte ens Stalin som "uppfann" begreppet kommunism. Han bara använde det för att rättfärdiga sina syften. Det är väl bara de som tillät honom att ha kvar makten som kan ställas till svars, förutom han själv då.

Postat av: Jörgen

Han använde inte han missbrukade.
Kunde han inte missbrukat "liberalism" istället?

2007-03-19 @ 11:12:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback