Chefslöner

Jag ska jobba i USA som VD. Den bäst betalda har en timlön på över en miljon. Merparten av denna lön är bonus. En mer normal ersättning motsvarar en av de anställdas årslön per dag. (uppgifterna är hämtade ur ekot special idag)
Jobbar man en vecka per år så lever man gått. Vi kan åka över 50 stycken och dela på ett jobb. För att öka kontinuiteten kan jag tänka mig att jobba två veckor per år, i värsta fall sammanhängande.
Enligt Marcus Wallenberg, SEB, är chefernas lönebonusar ett incitament.
Ordet incitament känner den som följde med i valrörelsen igen. Då betydde det att den som är arbetslös får mer jobb om han eller hon får lägre a-kassa. Det kunde också betyda att den som är sjuk blir frisk om sjukpenningen sänks. Undrar vad Wallenbergarnas chefer har för brister som ska korrigeras med incitament. Man kan också undra varför Wallenberg anställer så dåliga chefer att det behövs incitament för att de ska göra sitt jobb.
Ännu intressantare är att när Wallenberg använder incitament för att korrigera innebär det högre ersättning inte lägre. Det kanske Reinfeldt och hans kompisar skulle fundera över. "Mer pengar leder till bättre resultat."


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback